Informatie, Onderhoud, Tips

Wasmachine schoonmaken

Wasmachine-schoonmaken

Wasmachine schoonmaken – 5 handige manieren

Een wasmachine wordt in veel huishoudens meerdere keren per week gebruikt. Het wasmiddel wat gebruikt wordt om de was te wassen reinigt de kleding, maar deze wast de wasmachine zelf niet. Om de binnenkant van de wasmachine schoon te maken zijn er wel een aantal manieren. Zo voorkom je aanslag en een vervelende geur in de wasmachine.

Wasmachine schoonmaken op 5 verschillende manieren

Manier 1: kookwas + trommel reinigen

Het is mogelijk om de wasmachine te ontkalken door af en toe een wasprogramma (lege trommel) op 90 graden te laten draaien. Dit werkt namelijk onthardend. Voeg tijdens dit programma om de 2 a 3 maanden een vaatwastablet toe in de trommel om de wasmachine beter te reinigen.

manier 2: wasmachine schoonmaken met natuurazijn

Je kunt de wasmachine ook schoonmaken met natuurazijn. Dit is een andere manier om te ontkalken. Draai een lege trommel op ongeveer 60 graden. Er worden verschillende azijn soorten geadviseerd, maar bijvoorbeeld schoonmaakazijn kan de rubbers aantasten. Gebruik daarom natuurazijn bij het schoonmaken van de wasmachine.

manier 3: wasmachine schoonmaken met soda

Een wasmachine schoonmaken met soda is ook een mogelijkheid. Doe dit door een half kopje baking soda in de lege trommel te doen en een wasprogramma op 90 of 95 graden te draaien. Het schoonmaken van de wasmachine met soda op hoge temperatuur lost al het vuil in de machine op.

manier 4: stank uit de wasmachine krijgen met een vaatwastablet

Vloeibaar wasmiddel bevat weekmakers die snel vetluis veroorzaken. Door Vetluis ontstaan stoffen die overblijven nadat lichaamsvetten, haren en huidschilfers samenklonteren met het wasmiddel. Door vetluis kan er een vieze geur ontstaan in de wasmachine en het ziet eruit als grijzige aanslag. Het is gemakkelijk op te lossen door 2 vaatwastabletten in het zeepbakje te doen en een wasprogramma op 90 of 95 graden te draaien. Het vaatwastablet zorgt ervoor dat de wasmachine van binnen schoon wordt. Een wasmachine regelmatig op deze manier schoonmaken met vaatwastabletten voorkomt vetluis, en verwijdert de vieze geur.

manier 5: rubbers van de wasmachine

Het is ook belangrijk om regelmatig de rubbers van de wasmachine schoon te maken. De rubberen rand zorgt er in de wasmachine voor dat het apparaat dicht kan en er geen water ontsnapt. Het beste is om na iedere wasbeurt de ring droog te maken om een vieze geur te voorkomen. Je kunt de rubbers schoonmaken met een prop papier of doekje.

We hopen je hiermee verder te helpen met de schoonmaak van jouw wasmachine, ben je opzoek naar andere tips, bekijk onze blogpagina.