Informatie, Tips

Van gas naar inductie

van-gas-naar-inductie

Kun je zomaar overstappen van gas naar inductie?

Steeds meer mensen gaan in Nederland van het gas af. Bij nieuwbouwhuizen is gas zelfs helemaal niet meer mogelijk. Maar kun je zomaar overstappen van gas op inductie? Er komen regelmatig klanten bij ons in de winkel die een keramisch- of inductiefornuis zoeken. Wanneer we vragen of er wel een perilex-aansluiting aanwezig is in de woning: dan is de vraag regelmatig ook ‘nee’.  Hoe werkt dit precies?

Wat is nodig om van gas op inductie koken?

Het is van belang dat de er krachtstroom aanwezig is in de woning. De standaard aansluiting op het stroomnet is niet voldoende om een elektrisch/inductie kooktoestel met meerdere pitten van elektra te voorzien. Er zijn wel mogelijkheden voor een tweepits kookstel voor bijvoorbeeld in een studentenkamer of studio. Die kun je met een normale stekker aansluiten op een normale stroomaansluiting. Wil je volledig elektrisch kunnen koken op meer dan twee pitten, dan is hier een losse krachtstroomgroep voor nodig.

Kun je zelf een krachtstroom groep installeren?

Wil je overstappen van gas naar inductie dan is het is niet mogelijk om zelf een krachtstroom aansluiting aan te leggen. Dit moet door een elektricien gebeuren omdat hiermee schade te voorkomen.  Elektriciens beschikken over de ervaring en kennis om dit op een vakkundige wijze uit te voeren. Mocht er dan in de toekomst een probleem zoals kortsluiting ontstaan door een fout in de installatie, dan kun je dit ook bij de elektricien neerleggen om tot een oplossing te komen.

Verschillende soorten fase stroom

Voor het gebruik van een inductiekookplaat zijn er verschillende varianten.  Je hebt fase 1, fase 2 en fase 3 inductieplaten.

  • Fase 1 is een normale stekker aansluiting. Deze stroom is het minst krachtig en sluit aan op een normaal stopcontact. De kracht neemt af wanneer je meerdere kookzones tegelijk gebruikt. Deze vorm is dus geschikt voor in een studio of caravan.
  • Fase 2 is geschikt voor de meeste huishoudens. Hiervoor moet je wel een ander aansluiting laten maken naar je meterkast.
  • Fase 3 is een zeer krachtige kookplaat. Dit is geen inductieplaat die je snel terugziet in een gewoon huishouden. De meeste woningen hebben hier ook geen geschikte aansluiting voor.

Een 3-faseaansluiting in de meterkast plaatsen

Om over te kunnen stappen van gas op inductie heb je dus een losse aansluiting nodig in de meterkast. Voor het ontvangen van krachtstroom in huis zal er een 3-faseaansluiting gemonteerd moeten worden. Standaard is de meterkast in huis van een 1-faseaansluiting voorzien. Het plaatsen van een 3-faseaansluiting is pas toegestaan op het moment, wanneer u hier toestemming voor heeft van de netbeheerder. Een elektricien kan u helpen bij het aanvragen van deze toestemming. Niet alleen moet er een 3-faseaansluiting geplaatst worden. Ook is het verstandig om de meterkast uit te breiden met een extra groep. Een overbelasting van groepen in de meterkast kan op deze wijze voorkomen worden.

Ben je klaar om over te stappen van gas naar inductie?

Beschikt jouw woning al over een losse krachtstroomgroep? Dan kun je een keramisch fornuis of bijvoorbeeld een inductie inbouw kookplaat aanschaffen.