Informatie

Keramisch of inductie?

keramisch-of-inductie

Keramisch of inductie, wat is het verschil?

Er wordt steeds vaker gekozen om van het gas af te gaan. Wil je ook overgaan op elektrisch koken? Ga je dan voor keramisch of inductie en wat zijn precies de verschillen? We hebben voor jouw de verschillen en voor- en nadelen op een rij gezet.

Inductie snelle reactievermogen of keramisch met restwarmte 

Laten we beginnen met het grote verschil tussen inductie en keramisch: het reguleren van de warmte.

Wat een nadeel kan zijn van een keramische plaat is dat het lang duurt voordat de kookzone warm is. En het afkoelen duurt ook best lang. Wat aan de andere kant weer een voordeel hiervan is: de restwarmte is wel ideaal als je een gerecht nog even warm wilt houden zonder hier direct stroom voor te gebruiken. Ten opzichte van keramisch koken gaat bij inductie het verwarmen van een pan veel sneller. Veel kookplaten hebben hier zelfs een boostfunctie voor. Bij inductie  is de kookplaat ook gelijk koel, wanneer de pan van de plaat is.

Veilig koken op inductie

Waar de kookzones van een keramische kookplaat na gebruik nog even warm blijven zijn de kookzones bij inductie koken direct koel. Bij keramisch koken loop je kans dat iemand zich zou kunnen branden aan de plaat, dit is dus een aandachtpunt met jonge kinderen. Wanneer je de pan van een inductieplaat afhaalt, is de hittebron ook gelijk uit want de kookzone bij inductie wordt zelf niet warm. Alleen de pan wordt verhit. Doordat de plaat zelf niet verhit is de kans op verbranden van vingers kleiner, voor gezinnen met jonge kinderen is daarom inductie een iets veiligere optie.

Welke gaat langer mee? Keramisch of inductie

Waar de warmte misschien een nadeel is van keramisch koken, is de levensduur van keramisch koken weer een voordeel. De levensduur van een keramische plaat ligt hoger dan bij een inductieplaat. Wat het verschil precies is? Een keramische kookplaat gaat 15 tot 20 jaar mee. terwijl de levensduur van inductie 10 tot 15 jaar is. Hier is wel uit gegaan van het netjes onderhouden van de kookplaat.

Speciale pannen nodig voor inductie

op het oog is het lastig te zien, maar tussen keramisch en inductie is nog een groot verschil. je hebt namelijk bij inductie koken specifieke inductiepannen nodig.  Wil je dus overstappen van gas op inductie zul je naast het aanschaffen van een kookplaat ook een hele nieuwe inventaris aan pannen moeten koken.

Hiermee heeft keramisch koken weer een groot voordeel ten opzichte van inductie koken: je kunt namelijk al jouw huidige pannen waarmee je op gas kookt gebruiken op een keramische kookplaat.

Conclusie: wat is nu beter?

Keuze voor keramisch

Wil je dat de plaat lang mee gaat zonder extra kosten voor nieuwe pannen en maakt het niet uit dat de plaat nog even warm blijft na gebruik? Dan is keramisch koken ideaal voor jou.

Keuze voor inductie

Heb je jonge kinderen waardoor het wel belangrijk is dat de kookplaat niet warm wordt om het verbranden van vingers te voorkomen? Dan is inductie de beste keuze!

Ons aanbod

Wij verkopen vrijwel alleen keramische apparaten, juist omdat deze geen extra aanschafkosten voor pannen hebben en in de praktijk langer mee gaan. Bekijk hier ons aanbod.