Informatie, Tips

Hoeveel was in de wasmachine?

hoeveel-was

Hoeveel doe je in een wasmachine?

Wanneer je een wasmachine koopt, let je op het vulgewicht. Het vulgewicht is afhankelijk van het aantal personen in een huishouden en de hoeveelheid was die wekelijks gewassen wordt.  Op elke wasmachine staat een kg aantal vermeld dit geeft aan hoeveel kilogram wasgoed in de trommel past. Was je vaak grote hoeveelheden , of veel beddengoed en handdoeken, dan is een grote trommel handig. Ook de grote van het huishouden is van belang. Hieronder lees je hoeveel was je in de wasmachine kunt doen.

Huishouden en hoeveel was in de machine?

De meeste wasmachines hebben een trommel inhoud van 6 tot 8 kg, maar er zijn ook kleine machines met een trommel van 5 kg of juist hele grote machines met een trommel van 9 of 10 kg. Een grote wasmachine klinkt handig, maar een volle wasmachine verbruikt minder energie en wast je was beter schoon. Verder verschilt het per huishouden hoeveel was er per week gewassen moet worden. Wij adviseren om de volgende richtlijnen aan te houden bij het kiezen van een nieuwe wasmachine:

  • Bij 1-2 personen: 5 á 6 kg;
  • Bij 3-4 personen: 7 á 8 kg;
  • Bij 5 personen of meer: 8 kg of meer

Hoeveel was maximaal in een trommel?

Naast dat het handig is om een richtlijn te hebben in de grote die je per huishouden nodig hebt, is het ook van belang om te weten hoe je kunt meten dat de trommel niet overladen worden. Wanneer er te veel was in de trommel gestopt wordt kunnen de lagers en het kruis van de wasmachine breken of beschadigen. Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van het apparaat: meet dan goed hoeveel was je in de trommel doet.

Hoe meet je dit precies?

Doe de was in de wastrommel. Steek vervolgens je arm recht vooruit (horizontaal) de trommel in. Houd je arm tegen de bovenkant van de deuropening. De ruimte boven de arm wanneer deze recht gestrekt is moet boven de was als vrije ruimte gehouden worden. Hiermee voorkom je dat de trommel te zwaar geladen wordt, of de was niet goed schoon gewassen wordt.

Nu ben je goed voorbereid en kun je de juiste machine kiezen: Bekijk hier ons wasmachine aanbod